Toruń. Rada Powiatowa Nowej Lewicy o nowych zadaniach

W kilka dni po znaczącym dla lewicy wydarzeniu – wizycie w Toruniu posłów Koalicyjnego Klubu Parlamentarnego Lewicy, dużej konferencji prasowej pod pomnikiem Mikołaja Kopernika, obiedzie w „Małgośce” i spotkaniu w klubie „Kameleon” – na swym majowym posiedzeniu zebrała się Rada Powiatowa Nowej Lewicy.

Pod przewodnictwem współprzewodniczących RP Nowej Lewicy Kazimiery Janiszewskiej i Przemysława Specjalskiego, z udziałem współprzewodniczącego Kujawsko-Pomorskiej Rady Wojewódzkiej Jacka Warczygłowy, uwagę gremium poświęcono już nowym zadaniom.

Samą wizytę posłów Lewicy w naszym regionie w reamach akcji "Lewica w trasie" oceniono kategorii sukcesu podkreślając, że została ona ciepło przyjęta zarówno przez media jak i mieszkańców, dla których na części spotkań brakowało miejsc siedzących.

Wyznaczono termin zebrania ogólnego członków na 19 czerwca o godzinie 17:oo i wtedy będzie czas na szeroką dyskusję.

Po udanym grudziądzkim Okrągłym Stole dot. zdrowia psychicznego dzieci i młodzieży, co zreferował Mateusz Orzechowski z Młodej Lewicy – jego główny organizator, postanowiono zadeklarować wsparcie dla przygotowania takiego przedsięwzięcia w Toruniu. Tym bardziej, że działa Młodzieżowa Rada Miasta, młodzieżówki lewicy i w Toruniu ma siedzibę niejedna organizacja związana z przeciwdziałaniem wykluczeniom i prewencją chorób psychicznych. To z Torunia już rok temu wybrzmiał postulat lewicy „Psycholog w każdej szkole”.

Rada Powiatowa zainicjowała zorganizowanie pikniku integracyjnego dla członków i sympatyków środowisk lewicowych.

Ustalono także składy delegacji RP, które będą reprezentowały toruńską Nową Lewicę na najbliższych uroczystościach miejskich.

Opr. nim, 23 maja 2023 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!